"לילות לבנים" - המדריך לבעיות שינה אצל ילדים.

.
"לילות לבנים" - המדריך לבעיות שינה אצל ילדים.
 
בעיות שינה שינה טובה כמתכון להתפתחות תקינה
משך שינה קצר מהתקין בגיל 3 מהווה גורם סיכון משמעותי להשמנה בגיל 7. העייפות וחוסר השינה עלולים להוביל לפעלתנות יתר ולעצבנות. כאשר נוצרת בעיית שינה צריכים ההורים לגלות התמדה ונחישות. השינוי בשעת השינה צריך להיות הדרגתי.
 
השינה מאפשרת הן התפתחות תקינה והן התאוששות מהפעילויות הרבות שיש לכל ילד במהלך היום בגן או בבית הספר ובשעות הפנאי. מדענים סבורים שבזמן השינה המוח בורר, ממיין ומאחסן מידע שהוא קלט במהלך היום ויוצר מתווכים עצביים שיחליפו את אלו שנוצלו ביום הקודם.
 
מספר שעות השינה המומלץ עבור ילדים בגילאים שונים נחקר רבות ולמרות שייתכנו הבדלים מסוימים מילד לילד, עדיין הקווים המנחים תקפים. הבדלים משמעותיים ממספר שעות השינה המומלץ יכולים לרמז על מחסור בשעות השינה הדורש תשומת לב.
למרות שהחוקרים מדגישים שילדים בגילאים 5-11 זקוקים לשעות שינה רבות, כ-10-11 שעות, מסתבר שבפועל רובם ישנים רק 9-9.5 שעות. יחד עם זאת, גם אם שנת בתכם או בנכם אינם מתאימה בדיוק למספרים, לא חייבים לרוץ מיד לרופא. חשוב לדעת שקיימים הבדלים משמעותיים הן במשך השינה והן בדפוסי השינה של ילדים, אשר מתבטאים גם במהלך היום וגם במהלך הלילה.
.
מחסור בשינה למידה והתנהגות
קיימת הסכמה רחבה בין אנשי המקצוע על כך ששינה מספקת ואיכותית חשובה לבריאות לפחות כמו תזונה טובה ופעילות גופנית. לשעות שינה בלתי מספקות יש השלכות על הלמידה. באחד המחקרים נמצא שתלמידים בעלי הציונים הגבוהים בכיתה דיווחו על שינה ממושכת יותר ועל כך שהם הלכו לישון מוקדם יותר לעומת התלמידים בעלי הציונים הנמוכים.
 
כשהגוף והמוח הצעירים אינם מקבלים את שעות המנוחה שהם זקוקים להם, עלול הילד לחוש עייפות ולהיות ישנוני (נרדם בשיעור). אף יכולת הקשב והריכוז, הלמידה והחשיבה עלולות להיפגע. ילדים הסובלים ממחסור בשינה אינם מצליחים למלא אחר ההוראות וההנחיות שהם מקבלים בצורה מדויקת והמשמעות היא ירידה בביצועים בגן או בבית הספר.
 
מחסור בשינה עלול להוביל להפרעות התנהגותיות שתבואנה לידי ביטוי בנטייה מוגברת להתפרצויות ולחוסר משמעת. ילדים הלוקים במחסור בשינה נוטים להיות יותר עקשניים ווכחניים, אפילו אם מדובר בבעיה פעוטה, או להתרגז בקלות מכל שטות. חוסר השינה והעייפות, במיוחד כשהם ממושכים, עלולים לגרור התנהגות היפראקטיבית ולהוביל לשינויים קיצוניים במצב הרוח.
שינה, התפתחות והשמנה
לשינה יש השפעה מהותית על גדילה והתפתחות. חוסר שינה משמעותי לאורך זמן עלול לעכב את ההתפתחות והגדילה ואף לפגוע במערכת החיסונית ולגרום לכך שהילדים יהיו רגישים יותר לזיהומים שונים ויחלו לעיתים קרובות יותר.
 
מחסור בשעות שינה יכול להוביל לאכילת יתר, הימנעות מפעילות גופנית (בשל עייפות) וכתוצאה מכך להשמנה. מחקרים שבחנו את הקשר בין שינה להשמנה מצאו שככל שמשך השינה היה קצר יותר, כך הנבדקים היו בעלי עודף משקל. אחד המחקרים המקיפים ביותר שנערך בבריטניה גילה שמשך שינה קצר מהתקין בגיל 3 מהווה גורם סיכון משמעותי להשמנה בגיל 7.
.
כול אחד ישן במיטתו
אחת הסיבות לבעיות שינה היא הירדמות שלא במיטה. אין לאפשר לילדים להירדם על הידיים (של ההורים), במיטה של ההורים או רק כשההורים יושבים לידם. הדבר מטפח תלות לא רצויה ותחושה שהמיטה שלי אינה סביבה בטוחה. ילדים צריכים להירדם במיטותיהם וודאי שלא על הספה בסלון.
 
מומלץ להוציא מחדרי הילדים את הטלוויזיות, המחשבים ומכשירי הסלולר (מהווים כיום אמצעי שקול למחשב בהיותם אמצעי המאפשר תקשורת אינטרנטית), או לפחות לכבותם ברגע הכניסה למיטה.
 
שעות ארוכות של צפייה בטלוויזיה או ישיבה מול המחשב הם האשמים העיקריים בצמצום שעות השינה. זמינותם מחד והיכולת לתקשר עם אחרים בכל שעות היממה מאידך, גורמת לילדים להישאר ערים זמן רב אחרי שהמוח שלח את האות שהגיע זמן לישון.
.
טיפים להירדמות קלה ושינה טובה
מרבית הילדים נרדמים בקלות וישנים היטב במהלך הלילה. יחד עם זאת הקפדה על מספר כללים תסייע.
 
•  הקפידו שהילדים ילכו לישון באותה השעה בכל לילה ולילה, כי זה עוזר לגוף להיכנס לשגרה.
•  הרגילו את הילד לשגרת כניסה רגועה למיטה הכוללת למשל אמבטיה פושרת וקריאת ספר.
•  במשך היום ובפרט בשעות הערב הגבילו את כמות המזונות או המשקאות שמכילים קפאין (קפה, קוקה-קולה, משקאות אנרגיה, תה. אין בעיה לשתות תה צמחים, במיוחד בבונג או מליסה, כי יש להם השפעה מרגיעה).
•  אל תאפשרו לילדיכם לצפות בסרטים או בתוכניות טלוויזיה מפחידות סמוך לשעת השינה כי לפעמים התחושות שהם מעוררים עלולות להקשות על ההירדמות.
•  אין להניח לילדכם לבצע פעילות גופנית מאומצת (כולל חוגים) סמוך לשעת השינה. אפשרו להם להתאמן במהלך היום, כי זה עשוי לעזור לישון טוב יותר.
•  המיטה נועדה לשינה (ולקריאת ספר לפני השינה). המיטה לא נועדה להכנת שיעורי בית, למשחקים, לציורים או לשיחות טלפון. בצורה כזו המוח ילמד לקשר את המיטה עם שינה.
אם הילדים מתקשים להירדם יותר מפעם או פעמיים במשך השבוע, כדאי לשוחח על כך עימם. פעמים רבות השיחה לכשעצמה תהיה בעלת השפעה מרגיעה.
•  חשפו את הילדים לאור בשעות הבוקר ולחושך בשעות הלילה (אם ניתן הסירו וילונות). החשכת חדר הילדים לעת לילה חשובה וכך אף חשיפת הילד לאור יום למשך שעה לפחות מיד עם היקיצה. בלילה אפשר לשים מנורה קטנטנה שילד יכול להדליק אם הוא קם לשירותים, אך רצוי לכבות אותה כשהוא חוזר לישון. העיניים קולטות את האור גם דרך עפעפיים סגורות וזה מפריע לשינה תקינה. הסיכוי שילד שהתעורר יחזור לישון בעצמו גבוה יותר כאשר החדר חשוך.
.
בעיות שינה אצל ילדים
כשמתפתחות הפרעות שינה בקרב ילדים רצוי לפתרן בהקדם ובמקרה הצורך לפנות לרופא. בעיות שינה אינן נדירות בקרב ילדים בגילאי הגן. בדרך כלל בגילאים 3-6 מחסור בשעות שינה יוביל לבעיות התנהגותיות.
 
העייפות וחוסר השינה עלולים להוביל לפעלתנות יתר ולעצבנות, וזאת בניגוד למה שקורה אצל מבוגרים שבמרבית המקרים חשים עייפות והם ישנוניים. השפעת חוסר השינה עלולה לעיתים להראות דומה מאד להפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות. עייפות הנובעת משעות שינה מועטות עלולה להוביל לחוסר ריכוז, לנטייה להתעצבן בקלות ולחוסר משמעת.
 
לפעמים ההורים עצמם הם אלו שתורמים להיווצרות בעיות שינה. אסור 'למשוך' את עיתוי ההשכבה בגלל הורה השב לביתו מאוחר ויש לו רצון לבלות עוד קצת עם הילד או הילדה.
 
אם הילד נוהג ללכת לישון בשעה מאוחרת, כדאי לשנות את ההרגל. השינוי צריך להיות הדרגתי. עדיף להקדים את שעת ההשכבה ב-10 דקות בלבד אחת ליומיים, עד שמגיעים למספר שעות השינה החיוניות, ולא לשלוח אותו למיטה שעתיים לפני שהיה רגיל לכך (אם הילד ישכב במיטה ויתקשה להירדם, הוא יתחיל לקשר את המיטה לחוסר שינה).
 
כאשר נוצרת בעיית שינה צריכים ההורים לגלות התמדה ונחישות ולהיות מחויבים לפיתרון, כי אין לצפות שהרגלי שינה לקויים ישתנו בן לילה. יש לקחת בחשבון שאצל ילד עיקש יחלפו מספר שבועות עד שהנוהל החדש יופנם. ויתור מצד ההורים באמצע תהליך של שינוי דפוס שעת השינה מעביר לילדים מסר שהם שולטים במצב, ולתת להם בסופו של יום תחושת אי ביטחון ביכולות של ההורים (בכול תחום).
.
"הקניית הרגלי שינה בריאים - מתנה לכל החיים" 
אנו כאן כדי להיות לצידכם בכל שלב ולהעניק את הכלים המקצועיים בכדי להתמודד ולהצליח.
.
.
.